Veelgestelde vragen Adverteerders
Waar en hoe kan ik (online) een contract afsluiten met viaBOVAG.nl?
Op mijn.bovag.nl/viabovag, via een webformulier, kunt u zich melden. We nemen dan spoedig contact met u op. U kunt ook bellen met 030 - 202 8 202.
Wat is er nodig om mijn autobedrijf te koppelen aan viaBOVAG.nl?
Een Voertuig Management Systeem (VMS) dat beschikt over een Hexon-koppeling. In de regel zijn dit alle VMS-en die op de markt beschikbaar zijn. viaBOVAG.nl kent in principe alle autobedrijven onder hun RDC-nummer. Dat RDC-nummer is dus het meest makkelijke om te gebruiken bij het koppelen. Als een bedrijf dat niet heeft dan kunnen we ook overweg met het BOVAG-lidnummer, of het KvK-nummer of gewoon de naam en adresgegevens.
Hoe plaats ik een advertentie op viaBOVAG.nl?
U kunt advertenties plaatsen op viaBOVAG.nl als u gebruikmaakt van een Voertuig Management Systeem (VMS) dat beschikt over een Hexon-koppeling. Via het door u gebruikte VMS plaatst u eenvoudig uw advertentie op viaBOVAG.nl. Over het algemeen is het plaatsen van uw advertenties op viaBOVAG.nl betrekkelijk eenvoudig. Maar er zijn wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden:
Op viaBOVAG.nl mogen alleen auto’s geadverteerd worden die voorzien zijn van BOVAG Garantie of minimaal gelijkwaardig! Dat is wat onze occasionsite onderscheidt van de andere. Daarom worden alleen voertuigen toegelaten op viaBOVAG.nl met een BOVAG Garantie, waarbij het aantal maanden gespecificeerd dient te zijn. In de spelregels staat echter dat een garantie minimaal gelijkwaardig aan BOVAG Garantie ook voldoet.
Voertuigen met BOVAG Garantie (6, 12 of 24 maanden) worden toegestaan;
Voertuigen zonder BOVAG Garantie, maar met merkgarantie worden toegestaan;
Voertuigen die geen van bovenstaande garantievormen bieden, worden geweigerd.
Een combinatie van bovenstaande toegestane garantievormen wordt ook geaccepteerd.
Let op: Om ervoor te zorgen dat alle voertuigen succesvol geadverteerd worden, dient u zowel BOVAG Garantie als het aantal maanden BOVAG Garantie te kiezen bij het plaatsen van uw advertenties.
Daarnaast geldt voor elke op viaBOVAG.nl geadverteerde auto twee weken BOVAG Omruilgarantie.
En auto’s op viaBOVAG.nl moeten geadverteerd worden met een all-in prijs, zodat de consument niet voor verrassingen komt te staan. All-in op viaBOVAG.nl betekent dus dat de eventuele kosten die u rekent voor BOVAG Garantie of merkgarantie in de prijs verdisconteerd moeten zijn. Alle spelregels rond deelnemen aan viaBOVAG.nl vindt u op https://mijn.bovag.nl/dossiers/viabovag-nl/spelregels-viabovag-nl
All-in prijs
Alleen de showroomprijs en onvermijdbare kosten worden uitgelezen door viaBOVAG.nl. Actieprijs en meeneemprijs worden genegeerd; de waarden die hier ingevuld worden, zullen niet op viaBOVAG.nl terecht komen. De prijs die op viaBOVAG.nl wordt getoond, is dus de all-in prijs, inclusief eventuele kosten voor de BOVAG Garantie.
De all-in-prijs op viaBOVAG.nl kan op twee manieren tot stand komen:
U vult alleen een showroomprijs in. Op viaBOVAG.nl wordt vervolgens de showroomprijs getoond als all-in prijs.
U heeft een showroomprijs ingevuld én er zijn onvermijdbare kosten. Op viaBOVAG.nl worden de onvermijdbare kosten dan opgeteld bij de showroomprijs, en wordt het totaal getoond als all-in prijs.
Let op: de all-in prijs die getoond wordt op viaBOVAG.nl moet altijd inclusief eventuele kosten zijn die u wilt rekenen voor BOVAG Garantie en Omruilgarantie. Mocht u kiezen voor de optionele zekerheiden in viaBOVAG.nl, zoals 100% Onderhouden, de BOVAG 40-Puntencheck en de BOVAG Afleverbeurt, dan horen eventuele kosten daarvan eveneens in de all-in prijs verwerkt te zijn. Wij verzoeken u dringend om dit zeer zorgvuldig te doen. We weten dat de ACM (Autoriteit Consument en Markt) de advertenties op occasionwebsites de komende tijd extra scherp in de gaten gaat houden! Ook het vrij invulbare opmerkingenveld moet ACM-proof en conform spelregels worden ingevuld. Dat betekent: geen opmerkingen als bijvoorbeeld dat de prijs exclusief garantie is of puur de meeneemprijs is.
Het is ook goed om te beseffen dat het bedrag dat u invult in het vakje Onvermijdbare kosten ook op andere websites in de advertentieprijs verwerkt wordt. Wilt u op uiteenlopende websites met uiteenlopende prijzen adverteren, dan moet u vooralsnog de occasion apart voor elke website invoeren. Er wordt hard gewerkt aan een technische oplossing.
Hoe lang duurt het voordat auto’s online staan?
De website heeft enkele minuten nodig om de voertuiggegevens te verwerken. Enkele minuten na aanbod, zal het voertuig zichtbaar zijn op de website, mits het Voertuig Management Syteem (VMS) ook een realtime koppeling kent.
Kan ik door extra te betalen hoger in de zoekresultaten komen?
Nee, daar doen we niet aan op viaBOVAG.nl.
Waarom bouwt BOVAG een eigen occasionwebsite?
BOVAG en Bovemij bouwen viaBOVAG.nl op nadrukkelijk verzoek van de BOVAG-leden zelf. Die hebben aangegeven dat ze minder afhankelijk willen zijn van de bestaande websites en dat ze meer regie willen hebben op de plek waar ze hun occasions online aanbieden. Dat kan via een eigen platform als viaBOVAG.nl, dat ván en vóór BOVAG-leden is. viaBOVAG.nl zal de komende maanden en jaren steeds verder ontwikkeld worden op basis van de feedback die BOVAG-bedrijven en bezoekers geven. Daarbij is nadrukkelijk aandacht voor goede managementinformatie en leadmanagement voor BOVAG-bedrijven.
Hoe denkt BOVAG de concurrentie aan te gaan met de gevestigde namen als Marktplaats en Autoscout enz.?
Ten eerste is de sterke merknaam BOVAG gekoppeld aan de website. Die heeft een zeer hoge naamsbekendheid en wordt geassocieerd met garantie en betrouwbaarheid. Dat imago is in vele decennia zorgvuldig opgebouwd en geeft kopers vertrouwen. Dat betekent ook dat álle auto’s op viaBOVAG.nl BOVAG Garantie hebben. Dat is op geen enkele andere site het geval. Bijzonder is ook de BOVAG Omruilgarantie, waarbij klanten binnen veertien dagen of maximaal 750 km hun aankoop kosteloos kunnen omruilen. Daarnaast zijn er aantrekkelijke opties die bedrijven kunnen aanvinken bij hun auto’s, zoals de BOVAG 40-Puntencheck, de BOVAG Afleverbeurt en het label 100% Onderhouden. Een grote publiekscampagne zal de site minimaal de komende drie jaar nadrukkelijk onder de aandacht brengen bij de doelgroep. Daarnaast is de een website voor en door BOVAG-leden. De website wordt continue doorontwikkeld op basis van hun wensen.
Wat is het onderscheid met andere websites? Ik kan toch ook auto’s met BOVAG Garantie op andere websites zetten?
Ja natuurlijk mag u ook op andere occasionsites adverteren. Daar gaan wij niet over.
Wat viaBOVAG.nl uniek maakt is allereerst dat de sterke merknaam BOVAG aan de website gekoppeld is. Die heeft een zeer hoge naamsbekendheid en wordt geassocieerd met garantie en betrouwbaarheid. Dat imago is in vele decennia zorgvuldig opgebouwd en geeft kopers vertrouwen. Er staan alleen auto’s van BOVAG-bedrijven op en álle occasion auto’s op viaBOVAG.nl hebben BOVAG Garantie. Dat is op geen enkele andere site het geval. Bijzonder is ook de BOVAG Omruilgarantie, waarbij klanten binnen veertien dagen of maximaal 750 km hun aankoop kosteloos kunnen omruilen. Daarnaast zijn er aantrekkelijke opties die bedrijven kunnen aanvinken bij hun auto’s, zoals de BOVAG Puntencheck, de BOVAG Afleverbeurt en het label 100% Onderhouden.
Kan iedereen op viaBOVAG.nl adverteren?
Nee, adverteren is voorbehouden aan BOVAG-bedrijven. Dus ook geen advertenties van consumenten.
Waarom mogen andere bedrijven niet op viaBOVAG.nl adverteren?
Adverteren op viaBOVAG.nl is voorbehouden aan BOVAG-leden. De website wordt immers gebouwd en gefinancierd door BOVAG en Bovemij op verzoek van BOVAG-leden, die zich juist van andere bedrijven willen onderscheiden. De website is dus ván en vóór BOVAG-leden.
Wat betekent op viaBOVAG.nl de BOVAG All-in prijs?
Op viaBOVAG.nl wordt geadverteerd met all-in prijzen. Dat betekent dat alle niet-vermijdbare kosten én eventuele kosten voor de garantie (als u besluit daar kosten voor te rekenen) in de geadverteerde prijs verwerkt moeten zitten. Een klant mag nooit voor verrassingen komen te staan. Dit betekent ook dat als de auto wordt geadverteerd met extra zekerheden zoals de BOVAG Afleverbeurt, die in de geadverteerde prijs moeten zitten.
Wat houdt de Omruilgarantie in?
Als een klant toch niet helemaal tevreden is over zijn aankoop, dan kan hij die binnen twee weken of maximaal 750 km kosteloos omruilen voor een andere. U heeft dan 8 weken de tijd om met een alternatief te komen. Het is dus geen ‘niet goed geld terug garantie’. Als een klant een wat grotere auto wil, of bijvoorbeeld een met een zwaardere motor, dan dient hij uiteraard bij te betalen. Als de klant meer kilometers heeft gemaakt dan de 750, of schade heeft veroorzaakt, dan moet dat vanzelfsprekend ook verrekend worden. Bekijk de spelregels voor de BOVAG Omruilgarantie.
Waarom geldt de Omruilgarantie niet voor nieuwe auto’s?
Op viaBOVAG.nl staan zowel nieuwe als gebruikte auto’s.
Op "nieuwe" auto’s is de BOVAG Omruilgarantie niet van toepassing. Hieronder verstaan wij auto’s die korter dan zes maanden op kenteken staan met een kilometerstand van minder dan 500 kilometer.
Voor deze "nieuwe" auto’s is de BOVAG Garantie en omruilgarantie niet noodzakelijk, want op nieuwe auto’s kan de consument een beroep doen op de fabrieksgarantie.
Mag ik in de advertentie termen als ‘geen garantie’ of ‘zonder garantie’ opnemen?
Nee, de consument heeft altijd recht op de zogenaamde ‘wettelijke garantie’ (ook wel non-conformiteit genoemd). U mag niet de suggestie wekken dat de consument hier geen aanspraak op heeft.
Is het verplicht om in de advertentie op te nemen dat de auto met ‘wettelijke garantie’ wordt aangeboden?
Nee, dat is niet verplicht.
Mag ik nog met verschillende afleverpakketten werken?
Ja, zolang u maar duidelijk aangeeft of deze kostenposten in de prijs zijn inbegrepen of optioneel zijn.
Mag ik geld vragen voor een garantie anders dan de ‘wettelijke’ garantie?
Ja, onder de voorwaarde dat de garantie extra rechten geeft boven op de ‘wettelijke’ garantie en zolang u maar duidelijk aangeeft of deze kostenpost in de prijs is inbegrepen of optioneel is.
Mag ik kosten ‘rijklaar maken’ hanteren? En zo ja, moeten die in de prijs zitten?
Bij occasions worden veelal ‘kosten rijklaar maken’ gehanteerd. Echter, die zijn in de ogen van de ACM in de meeste gevallen waarschijnlijk vermijdbaar voor de klant. Voor gebruikte auto’s geldt dat alle verplichte kosten die nodig zijn om veilig met de auto weg te kunnen rijden in de advertentieprijs moeten zitten. Dat betekent dat de prijs minimaal omvat:
Een geldige APK op het moment van meenemen;
De wettelijke garantie;
De kosten van de tenaamstelling.
Dit zijn in ieder geval onvermijdbare kosten.
Worden er optionele zaken bij de auto aangeboden? Dan hoeft dit niet verplicht in de prijs te worden opgenomen. Denk aan een (aanvullende) afleverbeurt, een poetsbeurt, BOVAG Garantie of een nieuwe (niet noodzakelijke) APK. Maar het mag natuurlijk wel. In het geval dat de verkoper de auto in principe alleen verkoopt inclusief deze kostenposten, dan worden ze verplicht en onvermijdbaar en moeten ze dus wel in de advertentieprijs zijn opgenomen.
Wat zijn onvermijdbare kosten bij gebruikte auto’s?
Bij de verkoop van een gebruikte auto zijn altijd de kosten voor de tenaamstelling, een geldige APK op het moment van meenemen en de ‘wettelijke garantie’ onvermijdbaar voor de consument en daarmee verplicht onderdeel van de advertentieprijs. Alle andere kosten zijn in principe optioneel voor de consument en hoeven niet in de advertentieprijs te worden opgenomen. Wel is het goed om ze apart te vermelden. Als een ondernemer echter zelf besluit zijn auto’s altijd met bijvoorbeeld een beurt of garantie of met allebei te verkopen. Dan heeft de consument dus niet de keus, zijn deze kosten onvermijdbaar en zal deze specifieke ondernemer prijzen inclusief beurt en/of garantie moeten hanteren. Dat de consument over die prijs nog kan onderhandelen, maakt dat voor de advertentieprijs niet anders.
Wat zijn vermijdbare kosten bij gebruikte auto’s?
Vrijwel alle bijkomende kosten bij gebruikte auto’s zijn mogelijk vermijdbaar, en hoeven dus niet per se in de geadverteerde prijs te worden opgenomen. Denk aan een afleverbeurt, poetsen of garantie. Een geldige APK op het moment van meenemen, tenaamstelling en ‘wettelijk garantie’ zijn altijd onvermijdbaar bij een occasion.
Ben ik dan verplicht met een kale prijs te adverteren bij occasions?
Nee, natuurlijk niet. U mag in de occasionprijs stoppen wat u wilt. Het is alleen niet verplicht. Natuurlijk is het wel belangrijk om volkomen transparant te zijn over de vraag of kostenposten zijn inbegrepen in de prijs of dat ze optioneel zijn. En vooral niet de indruk te wekken dat de kale prijs de totaalprijs is, terwijl achteraf blijkt dat er onvermijdbare bijkomende kosten zijn. Dat mag niet.
Op mijn website of op een portal kan ik als bezoeker selecteren/filteren op garanties. Moet de prijs van de garanties dan in de advertentieprijs zitten?
Nee, zolang u maar duidelijk aangeeft in de omschrijving dat de commerciële garantiekosten niet in de geadverteerde prijs zitten en optioneel zijn. Uiteraard is de ‘wettelijke garantie’ niet uit te sluiten en is dus wél een verplicht onderdeel van de advertentieprijs.
Welke prijs moet ik hanteren op viaBOVAG.nl?
De belofte van viaBOVAG.nl is altijd inclusief BOVAG Garantie, BOVAG Omruilgarantie en all-in prijzen. Dat betekent dat de eventuele kosten voor BOVAG Garantie en Omruilgarantie altijd in de advertentieprijs moeten zitten. Indien u kiest voor de optionele zekerheden BOVAG Afleverbeurt, BOVAG 40-Puntencheck of 100% Onderhouden, dan dienen deze kosten ook in de prijs te zitten. Alle andere pakketten kunt u optioneel aanbieden, zolang het maar duidelijk is voor de koper dat deze pakketten niet in de prijs zitten en optioneel zijn.
Mag ik ook adverteren zonder BTW?
Is een advertentie gericht op consumenten? Dan moet altijd de prijs inclusief btw getoond worden. Denk hierbij aan advertenties van reguliere personenauto’s. Is een advertentie van een voertuig gericht op zowel particuliere als zakelijke klanten? Dan moet de prijs ook inclusief btw worden getoond. Hiervan is sprake als een voertuig naar aanleiding van de advertentie in de praktijk niet alleen aan zakelijke kopers, maar ook aan consumenten wordt verkocht. Denk aan hybride voertuigen met een aantrekkelijk bijtellingstarief. U kunt wel in de advertentie beide prijzen vermelden, zowel inclusief als exclusief btw. Is het technisch niet mogelijk om beide prijzen even duidelijk te vermelden? Vermeld de prijs exclusief btw dan in de omschrijving bij de advertentie.
Op mijn website of op een portal staat al mijn voorraad voor zowel particulier en zakelijk door elkaar als ik geen filter gebruik. Mag ik de zakelijke voorraad exclusief btw tonen?
Ja, zolang in de advertentie zelf duidelijk wordt vermeld dat het een auto is voor zakelijke doeleinden.
Als de bezoeker van dezelfde website selecteert op alleen bedrijfsauto’s van de zoekpagina, mogen de bedrijfsauto’s dan wel getoond worden met de prijs exclusief btw?
Ja, dat mag, de bezoeker selecteert bewust alleen op bedrijfsauto’s.
Mijn advertentie is uitsluitend gericht op zakelijke kopers, mag ik dan zonder btw adverteren?
Adverteren met de prijs zonder btw is dan toegestaan. In advertenties van voertuigen die alleen op zakelijke kopers zijn gericht, is het niet verplicht om de prijs inclusief btw te tonen. Denk aan voertuigen die vanwege hun aard in de praktijk niet door consumenten worden gekocht, zoals voertuigen met een specifieke bedrijfsinrichting. Deze voertuigen mogen met een prijs exclusief btw worden geadverteerd. Maar ook voertuigen die door fiscale regels qua prijs niet interessant zijn voor consumenten en daarom alleen aan zakelijke klanten worden aangeboden, zoals grijs-kentekenvoertuigen jonger dan vijf jaar (in verband met de rest-BPM). Deze voertuigen mogen met een prijs exclusief BPM en exclusief btw worden geadverteerd. Vermeld voor de volledigheid wel in de advertentie dat deze alleen bedoeld is voor zakelijke kopers en/of dat het gaat om een bedrijfswagen.
Hoe krijg ik 100% Onderhouden label? Wat kost dat?
Autobedrijven die het label willen toekennen kunnen zich aanmelden als deelnemer van de stichting 100% Onderhouden. Na een instructie en ondertekening van het reglement mag je als autobedrijf het label aan een auto toekennen. Uiteraard helemaal conform de 100% Onderhouden richtlijnen. Vervolgens is het mogelijk om het 100% Onderhouden label te selecteren bij de occasionadvertentie en daarmee waarde toe te voegen aan de geadverteerde auto.
Alle informatie over dit label vindt u op deze pagina: http://www.100procentonderhouden.nl/.
Waarom is de BOVAG Omruilgarantie wel verplicht en de BOVAG Afleverbeurt, de BOVAG 40-Puntencheck en 100% Onderhouden niet?
Omruilgarantie is laagdrempelig en spreekt consumenten zeer aan. Een klankbordgroep van BOVAG-leden heeft aangegeven dat dat prima verplicht kan worden gesteld op viaBOVAG.nl. Die andere garanties zijn bedoeld om een autobedrijf de mogelijkheid te geven sommige auto’s extra aantrekkelijk en onderscheidend te maken. Natuurlijk toetsen we dit bij BOVAG-bedrijven en mogelijk worden meer van die garanties uiteindelijk verplicht op viaBOVAG.nl.
Welke 40 punten staan op de 40-Puntencheck?
Bekijk de BOVAG 40-Puntencheck.
Mag ik ook een auto verkopen zonder BOVAG Garantie?
De vertrouwde BOVAG Garantie is en blijft van kracht op alle occasion-auto’s. En alle occasion auto’s op viaBOVAG.nl hebben die BOVAG Garantie.
Volgens de algemene voorwaarden van BOVAG dient u een gebruikte auto altijd met zes maanden met BOVAG Garantie te verkopen. Alleen op uitdrukkelijk verzoek van een klant kan van garantie worden afgezien. Dat moet dan expliciet schriftelijk vastgelegd.
Overigens is de BOVAG Garantie niet van toepassing op "nieuwe" auto’s. Hieronder verstaan wij auto’s diekorter dan zes maanden op kenteken staan met een kilometerstand van minder dan 500 kilometer. Voor deze "nieuwe" auto’s is de BOVAG Garantie niet noodzakelijk, want op nieuwe auto’s kan de consument een beroep doen op de fabrieksgarantie.
Ik heb al een eigen garantie van mijn merk of formule, en die geef ik liever dan de BOVAG Garantie, kan dat ook op viaBOVAG.nl?
Ja, dat kan, mits die garantie maar gelijk is of beter dan de BOVAG Garantie.
Waar vind ik de spelregels van viaBOVAG.nl en de verschillende garanties?
Die staan hier: https://mijn.bovag.nl/downloads/ondernemerschap/viabovag-nl/spelregels-en-voorwaarden-viabovag.pdf
Mag ik ook auto’s adverteren die nog niet binnen zijn?
Auto’s die op viaBOVAG.nl geadverteerd worden, moeten in principe bij het adverterende bedrijf aanwezig zijn. Enige uitzondering is als een auto binnen twee weken verwacht wordt. Dan mag die auto ook alvast op viaBOVAG.nl geplaatst worden, maar dan moet er wel duidelijk bij staan "wordt verwacht". U kunt dit via uw VMS aangeven.
Mogen er alleen occasions op, of ook nieuwe auto’s?
Op viaBOVAG.nl staan zowel nieuwe als gebruikte auto’s.
Overigens is de BOVAG Garantie niet van toepassing op "nieuwe" auto’s. Hieronder verstaan wij auto’s die korter dan zes maanden op kenteken staan met een kilometerstand van minder dan 500 kilometer.
Voor deze "nieuwe" auto’s is de BOVAG Garantie niet noodzakelijk, want op nieuwe auto’s kan de consument een beroep doen op de fabrieksgarantie.
Mogen er ook grijs kenteken-auto’s op?
Ja, er mogen ook grijskentekenauto’s op staan. Deze voertuigen worden onderscheiden door een stempel 'Zakelijk voertuig', of in het geval van een bedrijfswagen, 'Bedrijfswagen'. Dit om verwarring bij de particuliere koper te voorkomen.
Moet ik dan ook garantie geven op grijze kentekens?
Voor alle geadverteerde auto’s op viaBOVAG.nl gelden dezelfde regels, dus ook op de auto’s met grijs kenteken dient u BOVAG Garantie te geven.
Hoe zit het met marge-auto’s en btw-vermelding?
Op de consumentensite van viaBOVAG.nl staan alle prijzen altijd inclusief btw. Dat is wettelijk verplicht! Op de zakelijke site moet onderscheid gemaakt worden tussen een btw-auto en een marge-auto.
BTW auto
Een btw auto wordt geadverteerd exclusief btw. Een ondernemer krijgt een rekening met btw en kan deze btw verrekenen met door de ondernemer af te dragen btw. De ondernemer betaalt uiteindelijk het bedrag waarvoor de auto wordt geadverteerd.
Marge auto
Een marge auto wordt geadverteerd inclusief btw. Een marge auto is een auto waarop eerder btw is betaald en afgedragen (één van de vorige eigenaren was een particulier, vrijgestelde ondernemer of overheidsinstelling). Om de te betalen btw te bepalen wordt van de verkoopprijs de inkoopprijs afgetrokken. De nu gevonden marge is het bedrag waarover btw moet worden afgedragen. Deze btw mag niet apart op de factuur vermeld worden en is voor de zakelijke klant niet te verrekenen. Voor een ondernemer als koper is dit niet aantrekkelijk. Hij mag bij aankoop van een margegoed geen btw verrekenen, maar moet bij doorverkoop wel volledig btw afdragen.
Kan ik van een marge-auto een btw-auto maken?
Om een auto toch exclusief btw te kunnen adverteren en zo tegemoet te komen aan de ondernemer die graag btw verrekent, kan van de marge-auto een btw-auto worden gemaakt. De prijs van een marge-auto kan worden omgerekend naar een btw-auto. Hierdoor zal de verkoopprijs in eerste instantie hoger worden. De netto-verkoopprijs wordt - na vooraftrek van de btw door de kopende ondernemer - lager dan de toepassing van de margeregeling. Dit komt omdat de kopende ondernemer nu de btw over uw winst kan terugvragen. Maakt u geen winst op de transactie? Dan maakt het geen verschil.
Stel, u koopt voor € 10.000,- een margeauto in van een particulier. De geplande margeverkoopprijs is € 12.000,-. Nu wil de klant een factuur met btw. Dit kan als volgt:
U trekt de inkoopprijs van de verkoopprijs af: € 12.000 - € 10.000 = € 2.000,-. Uit de overblijvende winstmarge haalt u de btw door het bedrag te vermenigvuldigen met 21/121. Dit is € 340.
Dit bedrag trekt u van de verkoopprijs af: € 12.000 - € 340 = € 11.660,-. Over dit bedrag rekent u de btw, nadat u rekening gehouden heeft met de eventueel aanwezige rest-bpm. Laten we in dit geval de zogenoemde bodem-bpm stellen op € 2.000,-.
De verkoopprijs inclusief btw wordt dan € 13.689,- (€ 11.660 -/- € 2.000 = € 9.660 + € 2.029 (btw) + € 2.000 (bpm) = € 13.689,-).
De kopende ondernemer kan het btw-bedrag van € 2.029,- terugvragen.
Netto komt de kopende ondernemer dan uit op € 11.660,- in plaats van € 12.000,-. U houdt eenzelfde marge over als u de auto onder de margeregeling had verkocht.
Wanneer komt private lease op viaBOVAG.nl?
BOVAG gaat het aantal producten en diensten op viaBOVAG.nl de komende jaren geleidelijk uitbreiden. Naast bijvoorbeeld caravans, campers en motorfietsen kijkt BOVAG daarbij ook naar diensten als private lease, verzekeringen en financieringen. Wanneer dat zal zijn, is nu nog niet te zeggen.
Wat gebeurt er als een bedrijf zich niet aan de spelregels houdt? Kan ik dat ergens melden?
Als u een misstand signaleert, kunt u dat telefonisch doorgeven. Tel. 030 - 202 8 202.
Het werkt niet/ik wil adverteren/ ik kan iets niet vinden etc. Waar kan ik terecht?
Als u vragen heeft over viaBOVAG.nl kunt u een mail sturen naar adverteerders@viabovag.nl of bellen naar 030 - 202 8 202. U kunt ook contact opnemen met de mensen van de buitendienst van BOVAG of Bovemij, die weten ook alles van viaBOVAG.nl.
Hoe zit het met de 15% annuleringskosten die we normaal gesproken hanteren? Mag ik die ook in rekening brengen ik geen alternatieve oplossing kan bieden als een klant gebruik heeft gemaakt van de BOVAG Omruilgarantie?
Nee, als het u onverhoopt niet lukt een alternatief te bieden in het kader van de BOVAG Omruilgarantie, dan kan de klant de koop ontbinden. Er is dan dus geen sprake van annuleren. En dus kunnen er geen annuleringskosten in rekening worden gebracht.
Hoe zit het met een klant die een auto gevonden heeft via een van de andere portals, uiteindelijk terechtkomt op viaBOVAG.nl, informatie leest over de Omruilgarantie en vervolgens de auto wil omruilen?
Het is verstandig om in de koopovereenkomst aan te geven of er bij de koop van de auto een viaBOVAG.nl-zekerheid is afgesproken. Op de BOVAG-koopovereenkomst is dat gemakkelijk aan te vinken.
Als een klant een auto wil aanschaffen en niet duidelijk is op welk portaal de klant de auto gevonden heeft, aan welke voorwaarden is het autobedrijf dan gebonden?
Je kunt naar aanleiding van een advertentie altijd verder onderhandelen over de koopovereenkomst. Ongeacht op welke portal iemand een auto heeft gezien. Een advertentie is slechts een uitnodiging om te gaan onderhandelen. Bij een consument moeten overigens altijd wel de ‘(particuliere) koop en reparatievoorwaarden BOVAG afdeling autobedrijven’ van toepassing zijn! Is het echter wel duidelijk, dat iemand (zakelijk en consument) wegens viaBOVAG.nl met de onderhandelingen start? Dan is het autobedrijf ook verplicht om het voertuig ‘zoals geadverteerd’ te verkopen als de koper dat wenst. (Uit de onderhandelingen zou natuurlijk ook kunnen komen, dat de koper het voertuig toch anders koopt, dan zoals was geadverteerd op viaBOVAG.nl.)
Geeft een koper (zakelijk of consument) bij een bezoek aan de showroom aan, dat hij binnen is gestapt, vanwege een advertentie op viaBOVAG.nl? Moet de auto dan zoals geadverteerd worden verkocht?
Dan is het autobedrijf verplicht om de auto ‘zoals geadverteerd’ te verkopen als de koper dat wenst.
Er staat ‘als de koper dat wenst’. Dit omdat het verkoper en koper vrij staat om over de koopvoorwaarden verder te gaan onderhandelen. Een advertentie is namelijk een soort uitnodiging om verder te gaan onderhandelen. Zoals gezegd moeten de ‘(particuliere) koop- en reparatievoorwaarden BOVAG afdeling autobedrijven’ bij een consument gelden, maar of ze ook echt een afspraak krijgen met bepaalde viaBOVAG.nl zekerheden hangt wel weer af, van dat wat er uit de onderhandelingen volgt.
Deze onderhandelingsresultaten worden aantoonbaar door ze schriftelijk vast te leggen en te ondertekenen. Het is dan ook verstandig om in de koopovereenkomst aan te geven of er bij de koop van de auto een (via)BOVAG-zekerheid is afgesproken. Op de BOVAG-koopovereenkomst is dat gemakkelijk aan te vinken. Betreft het een particuliere koper? Dan heeft de koper op grond van de wet altijd in die hoedanigheid ook de wettelijke conformiteitsrechten uit 7:17 BW en verder. (De zakelijke koper heeft deze wettelijke rechten ook, maar u kunt met een zakelijke koper wel overeenkomen, dat de zakelijke koper deze conformiteitsrechten niet heeft. Als u de geadviseerde zakelijke BOVAG koop- en reparatievoorwaarden gebruikt, staat hier in, dat de zakelijke koper inderdaad niet ook wegens 7:17 BW bij u kan klagen.)
Welke koopovereenkomst moet gebruikt worden?
Verkoopt u als BOVAG lid iets aan een consument, dan moet dat verplicht onder de particuliere BOVAG koop- en reparatievoorwaarden van BOVAG afdeling autobedrijven. Het advies is om voor de koop de particuliere BOVAG koopovereenkomst te gebruiken. Deze sluiten naadloos aan op de particuliere BOVAG voorwaarden. Koopt een zakelijke partij een auto bij u? Dan geldt er alleen advies om de BOVAG algemene zakelijke voorwaarden en de zakelijke BOVAG koopovereenkomst te gebruiken.
Mag de BOVAG Afleverbeurt aangeboden worden als een auto verkocht wordt via een ander portaal dan viaBOVAG.nl?
Ja. Ook op andere portalen mag een auto verkocht worden met de optie BOVAG Afleverbeurt.
Waarom worden Google reviews gebruikt in plaats van “klanten vertellen” zoals bij andere portalen? Waarom niet beide?
Op viaBOVAG.nl komen de Google reviews. Deze zijn uniform, vergelijkbaar, onafhankelijk en gratis. En op de website van het autobedrijf zelf, waar viaBOVAG.nl snel naar verwijst, zijn de ‘eigen’ gekozen reviews te zien.
Is non-conformiteit (door de ACM ook wel ‘wettelijke garantie’ genoemd) hetzelfde als ‘garantie’?
Nee, dit is niet hetzelfde. De ‘bron’ is namelijk anders: bij garantie is dat een overeenkomst en bij bij non-conformiteit de Nederlandse wet. Als een koper recht heeft op garantie (bijvoorbeeld fabrieksgarantie of BOVAG Garantie), dan volgt dat uit een concrete afspraak tussen verkoper (als garantiegever) en koper (als garantie-ontvanger). De garantiegever regelt voor de koper welke spelregels en procedures er zijn, in het geval hij een signaal van een koper krijgt dat er iets mis is met het gekochte. De garantiegever mag geld vragen voor deze garantie en de verkopers zijn ook niet verplicht om dit soort garanties aan te bieden. Non-conformiteit volgt uit iets anders, namelijk: rechtstreeks uit de wet. Non-conformiteit wordt wel eens ‘wettelijke garantie’ genoemd, maar deze benaming staat niet als zodanig in de wet. Het recht op conforme producten/producten met wettelijke garantie bestaat bij koop aan een consument altijd naast een eventuele garantie.
Waar kan ik gedetailleerde informatie vinden over non-conformiteit in de wet?
Vanwege een Europese richtlijn uit 1999 is in de Nederlandse wet (mei 2003) het leerstuk van non-conformiteit opgenomen. Zie 7:17 BW en verder. Een verkoper moet kort gezegd een product verkopen dat aan de redelijke verwachtingen van koper voldoet en dat dus aan de overeenkomst beantwoordt. Wanneer het gaat om een ‘consumentenkoop’ (dus om een zakelijke verkoper en een particuliere koper), kan er niet van de non conformiteitsregels worden afgeweken. Tegenover de zakelijke koper kan wel geregeld worden dat deze geen beroep kan doen op non-conformiteit. De koper kan op grond van non-conformiteit kort gezegd eisen: aflevering van het ontbrekende, herstel van het product of vervanging van het product. Wanneer het gaat om ‘consumentenkoop’ kan een consument ook het volgende eisen: vermindering van de koopprijs, ontbinding van de koop (tenzij het defect te gering hiervoor is), aanvullende genoegdoening (bijvoorbeeld vervangend vervoer) bij overlast vanwege een reparatie, vergoeding van bepaalde kosten die zijn gemaakt om ervoor zorgen dat het product niet verslechtert of die zijn gemaakt in juridische procedures.